BerandaParenting6 Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Ibu Apabila Anak Perempuan Mereka Remaja

6 Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Ibu Apabila Anak Perempuan Mereka Remaja

- Advertisement -

TIPSPERCINTAAN – 6 Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Ibu Apabila Anak Perempuan Mereka Remaja. Terdapat banyak detik positif dalam mengasuh anak yang mula membesar. Satu contoh ialah anda boleh mula berkongsi barang kemas, pakaian, dsb. dengan anak anda. Selain itu, menceritakan sesuatu menjadi lebih mudah kerana mereka akan lebih memahaminya. Walaupun begitu, sebagai seorang ibu anda tetap perlu memberi perhatian kepada beberapa perkara yang tidak boleh dilakukan apabila anak anda memasuki usia remaja.

Jangan Lakukan Ini Kepada Remaja. Antara larangan-larangan yang harus dielakkan oleh ibu kepada anak-anak mereka yang telah dewasa ialah:

1. Jangan Tanya Banyak Soalan Sekaligus

Mungkin anda pernah bertanya kepada anak anda dua, tiga atau lebih soalan sebelum ini. Walaupun dia tidak memulakan ceritanya langsung, seolah-olah anda segera menyoal siasatnya. Sudah tentu ini akan membuatkan dia tidak selesa dan tidak mustahil dia akan segera mematahkan niatnya untuk memberitahu anda.

Anda boleh mula bertanya soalan yang masih berkaitan dengan topik yang sama. Adapun apabila anda bertanya soalan yang tidak spesifik. Contoh mudah ialah “Bagaimana hari anda di sekolah” maka perbualan cenderung tidak mengalir. Anda harus bertanya soalan yang berkaitan dengan kerja kanak-kanak.

Anda boleh bertanya soalan seperti “Adakah anda menyelesaikan tugasan atau projek kelas anda tepat pada masanya?” sekarang bergantung pada personaliti anak. Terdapat kanak-kanak yang suka memberikan jawapan terperinci setiap kali anda bertanya soalan. Ada juga yang suka menjawab malah suka apabila anda bertanya tentang aktiviti mereka di sekolah.

Sebaliknya, terdapat juga kanak-kanak yang cenderung untuk menyimpan fikiran mereka sendiri. Tapi yang penting jangan biasakan bertanya banyak soalan sekaligus.

2. Jangan Terus Layan Dia Seperti Gadis Kecil

Sebagai ibu bapa, kadang-kadang tidak terasa tiba-tiba anak perempuan anda sudah dewasa. Tetapi jangan selalu menganggap bahawa dia masih kecil. Dia perlu boleh menerima tanggungjawab. Seiring dengan itu, anda boleh mula memberinya kebebasan baru apabila dia boleh membuktikan bahawa dia boleh dipercayai.

Tetapi kebebasan di sini tidak bermakna anda benar-benar membiarkan dia melakukan apa-apa aktiviti. Lebih tepat lagi, kebebasan yang kekal dalam kawalan anda. Sekarang mungkin masa yang baik untuk mula membiarkan gadis anda mengendalikan perkara mudah seperti bangun awal, tidur, dsb. atas tanggungjawabnya sendiri.

3. Jangan Kecilkan Perasaannya

Apa-apa sahaja yang membuatkan gadis anda kelihatan sedih dan kecewa maka ini harus menjadi kebimbangan anda. Kemungkinan keadaan ini menjadi masalah yang cukup besar di mana dia memerlukan seseorang untuk menjadi tempat bercerita. Mungkin anda merasakan apa yang berlaku kepadanya tidak perlu anda ambil serius.

Tetapi apa yang kanak-kanak itu benar-benar perlukan adalah pendengar yang baik. Kemudian apa yang perlu anda lakukan? Anda harus menjadi pendengar yang sabar mendengar apa yang sebenarnya berlaku. Ini juga merupakan saat di mana anda boleh mengetahui sejauh mana anak perempuan anda telah berkembang. Anda juga boleh sesekali memberi nasihat agar dia lebih tenang dan bersedia apabila menghadapi halangan atau masalah pada masa hadapan.

4. Jangan Beremosi Dalam Situasi “Panas”.

Perkara keempat yang anda juga tidak lakukan kepada anak perempuan anda ialah terbawa-bawa oleh emosi apabila keadaan ‘panas’. Apabila anak perempuan anda berada dalam mood yang tidak baik atau marah dengan anda, hampir tidak ada gunanya cuba menyelesaikan masalah dengan hanya kata-kata. Anda perlu membuatnya untuk diri sendiri dahulu kerana inilah masanya gadis anda akan cuba bertenang.

BACA JUGA : 6 Zodiak Paling Insecure dan Tidak Percaya Diri Didepan Umum

Sebaik sahaja anda sudah cukup, mungkin anda boleh mula bertanya soalan secara perlahan tentang apa yang sebenarnya berlaku. Anda hanya perlu bertanya soalan apabila satu-satu. Jangan tanya dia bila keadaan sibuk sebab mungkin anak perempuan tak selesa jadi masalah tak dapat jalan penyelesaian.

5. Jangan rasa anda perlu menjawab permintaan dengan segera

Tidak mengapa sekali-sekala membalas permintaan anak perempuan anda dengan “Biar saya fikirkan dahulu”. Apabila anak anda meminta anda melakukan sesuatu atau meminta anda membawanya ke suatu tempat. Walaupun anda tidak pasti bahawa anda boleh mematuhinya, tidak salah jika anda tidak melakukan apa yang dia mahukan dengan segera.

Mungkin masa tu awak sibuk sangat sebab kerja. Boleh jadi juga kerana mungkin keadaan badan anda tidak cergas. Anda boleh menangguhkan untuk mematuhi permintaan anak perempuan anda. Tetapi untuk menolaknya, pastikan anda menolak secara halus. Beri pemahaman bahawa anda akan memikirkan kehendaknya.

6. Jangan Terperangkap dengan Drama

Sudah tentu drama boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Apabila ini berlaku dalam persekitaran keluarga, terutamanya berkaitan dengan anak perempuan anda maka anda perlu bertindak matang. Jangan terperangkap dengan drama yang sedang berlangsung. Anda mesti boleh meletakkan diri anda di tengah-tengah tanpa memihak atau cuba membantu sesiapa.

Bunyinya mudah tetapi untuk melakukannya sendiri memerlukan sikap yang benar-benar boleh di tengah-tengah. Apabila anda berada di tengah-tengah, lebih mudah untuk anda mengetahui apa yang sebenarnya berlaku. Selepas itu anda boleh mula memikirkan apakah penyelesaian yang betul untuk keluar dari masalah tersebut.

Sedikit penjelasan tentang beberapa perkara yang tidak sepatutnya ibu lakukan terhadap anak perempuan mereka yang telah dewasa dan Perkara Yang Tidak Patut Dilakukan Ibu. Moga bermanfaat.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

TINGGALKAN KOMENTAR

Silakan masukkan komentar anda!
Silakan masukkan nama Anda di sini

Most Popular

- Advertisment -