BerandaFashion8 Idea Gaya Hijab Persegi Sangat Cocok Kemana Aja

8 Idea Gaya Hijab Persegi Sangat Cocok Kemana Aja

- Advertisement -

TIPS PERCINTAAN – 8 Idea Gaya Hijab Persegi. Di kalangan muslimah, salah satu barang wajib yang modelnya nampak abadi ialah tudung segi empat. Selain penggunaannya yang sangat praktikal, tudung segi empat tepat juga boleh dibuat sedemikian rupa sehingga dapat memberikan penampilan yang menarik.

Kini, mencari inspirasi hijab adalah sangat mudah. Hanya dengan menggunakan aplikasi carian, media sosial, atau portal lain dengan kata kunci “gaya hijab”, anda juga boleh mendapatkan banyak rujukan dalam pakaian.

Sebagai salah satu barangan fesyen Muslim yang paling popular, anda boleh mengubah suai tudung segi empat tepat untuk mendapatkan penampilan kasual tetapi manis. Untuk membantu anda mendapatkan rujukan, di sini kami kemukakan 10 cadangan gaya tudung segi empat tepat yang boleh anda cuba.

1. Hijab Bungkus Mudah


Gaya ini boleh dikatakan “old school” aka telah lama dikenali. Malah boleh juga dikatakan model ini adalah asas kepada tudung segi empat tepat.

Penggunaannya sangat mudah. Selepas sematkan pin di dagu, silangkan semula, kemudian simpulkan di bahagian dalam tudung. Ia mudah, bukan?

Selain sangat mudah digunakan, gaya ini juga boleh diaplikasikan untuk keperluan harian mahupun momen tertentu seperti kenduri.

2. Balutkannya

8 Idea Gaya Hijab Persegi
Hampir sama dengan gaya pertama, gaya tudung ini hanya berbeza di bahagian hadapan. Untuk gaya ini, anda hanya perlu lilitkan baki tudung di bahagian hadapan di leher, dan simpul di hujungnya.

Pengaplikasian gaya tudung ini dapat memberikan kesan yang kemas kerana anda tidak perlu berulang-alik untuk membetulkan tudung. Jadi, bagi anda yang aktif bergerak, gaya yang satu ini boleh menjadi cadangan yang tepat.

3. Buat Tiruan Tudung

8 Idea Gaya Hijab Persegi
Bercadang untuk menghadiri jemputan? Ayuh, cuba gunakan gaya ini. Pengaplikasiannya juga tidak memerlukan masa yang lama. Selepas menyematkan pin pada dagu, balut sebelah tudung sahaja, dan potong menggunakan pin atau pin keselamatan. Kemudian, bawa sebelah lagi ke bahu bertentangan. Sebagai pemanis, sapukan kerongsang untuk menjadikan kedudukan tudung kekal pada tempatnya. Mudah, kan? Gaya Hijab Persegi ke 4

4. Buat Segiempat tepat dahulu

8 Idea Gaya Hijab Persegi
Anda boleh menggunakan gaya ini untuk kedua-dua situasi kasual dan formal. Caranya, lipat tudung terlebih dahulu untuk membentuk segi empat. Kemudian, pakai dengan salah satu bahagian yang lebih panjang.

Seterusnya, ambil bahagian yang lebih panjang ke arah bertentangan, dan pakai aksesori tambahan seperti kerongsang atau tuspin di dada atau bahu untuk memaniskan penampilan sambil memegang tudung di tempatnya.

5. Ubahsuai Gaya Terdahulu: Bawa Bahagian Hijab ke Kepala

8 Idea Gaya Hijab PersegiJika model terdahulu hanya membawa bahagian tudung yang lebih panjang ke dada atau bahu, anda juga boleh menariknya ke bahagian belakang bahagian atas kepala dan semat dengan pin atau kerongsang kecil untuk menahannya.

Selain praktikal, anda boleh mengaplikasikan model tudung ini dalam semua keadaan. Jadi, jika anda terburu-buru dan keliru memilih gaya tudung, model ini boleh menjadi penyelesaian yang tepat. Gaya Hijab Persegi ke 6

6. Tarik Sisi Hijab Belakang, dan Semat Aksesori

8 Idea Gaya Hijab Persegi
Gaya tudung ini juga agak mudah untuk anda cuba. Selepas tudung digunakan, tarik sebelah tudung ke arah bertentangan. Kemudian, tariknya ke tepi telinga, dan sematkan aksesori di sana. Kalau korang suka model tudung yang simple tapi tetap manis, boleh cuba gaya yang satu ni.

7. Model Seperti Tudung

8 Idea Gaya Hijab PersegiSelalunya diaplikasikan oleh hijaber dan influencer, tudung dengan model selendang kini semakin mendapat sambutan. Sebabnya, penggunaan tudung tudung dianggap sangat praktikal dan tidak mengambil masa yang lama.

Cara penggunaannya juga sangat mudah. Selepas sematkan pin di dagu, balut hujung tudung seperti menggunakan selendang, di mana selebihnya atau hujung tudung boleh di salur keluar dan menutup dada.  Gaya Hijab Persegi ke 8

8. Model Dagu Terbuka Hijab Memakai Inner Ninja

8 Idea Gaya Hijab Persegi
Salah satu model tudung super simple yang terbuka di bahagian dagu. Nah, untuk menerapkan gaya ini, anda perlu memakai ninja dalaman terlebih dahulu. Selain ninja dalam, anda juga boleh memakai pakaian dengan kolar turtleneck, supaya leher tetap tertutup.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES

TINGGALKAN KOMENTAR

Silakan masukkan komentar anda!
Silakan masukkan nama Anda di sini

Most Popular

- Advertisment -